Energetyka wodna
-
Energetyka wodna
Energetyka wodna (elektrownie wodne dużej mocy) to przyszłość energetyki, jej zalety to: niezanieczyszczanie środowiska naturalnego spalinami i pyłami; oszczędzanie paliw naturalnych; modułowość; niższe koszty eksploatacji niż w elektrowniach konwencjonalnych; niższe koszty wytwarzania energii elektrycznej (8 - 10 razy); większa sprawność niż elektrowni konwencjonalnych... Warto poczytać na portalu Notatek/pl w którym studenci różnych kierunków dzielą się notatkami z wykładów i innych zajęć na uczelniach : notatek.pl/energetyka-wodna-omowienie
Re: Energetyka wodna
Niestety nie jestem znawcą tematu i raczej energetyką powinni zajmować się fachowcy. Osobiście wiele dobrych opinii o eltelnetworks/pl/oferta/uslugi-projektowe/ słyszałam. Firma oferuje usługi projektowe realizowane przez doświadczone zespoły ekspertów firm Eltel Networks Engineering SA . To jedna z dziedzin którą się zajmują, ale generalnie są wiodącym dostawcą usług terenowych dla sieci energetycznych, dystrybucyjnych i komunikacyjnych. I w razie pytań czy problemów związanych z energetyką to właśnie do nich radziłbym się zwrócić
Re: Energetyka wodna
Energetyka wodna to przecież element zielonej energii i to z bogatą historią. Pamiętam z wakacji na wsi, ze chodziliśmy oglądać pozostałości młyna wodnego nad rzeką po które pływaliśmy kajakami. Teraz woda wykorzystywana jest nieco inaczej, bo do produkcji prądu. Kolega pokazywał mi artykuł na ten temat ze studenckich notatek z portu Notatek/pl Teraz sama się zalogowałam i czytam różne ciekawe notatki. notatek.pl/energetyka-wodna-omowienie